Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A varjú meg a páva

2010.04.12

A varjú meg a páva

http://www.osztalyfonok.hu/images/varju-pava2.jpg
A palota kertjében egy fekete varjú szállt le az egyik narancsfa ágára. A szépen ápolt füvön egy páva lépkedett nagy peckesen...

„Hogyan lehet megengedni egy ilyen fura teremtésnek – károgott a varjú –, hogy betegye ide a lábát! Olyan kevélyen járkál, mintha maga a szultán volna személyesen, pedig a lába kifejezetten rút. A tolla meg milyen förtelmesen kék! Ilyen színt én sohasem vennék magamra. A farkát meg úgy húzza maga után, akárcsak egy róka.”
A varjú ekkor elhallgatott, és várta, mi lesz. A páva egy darabig nem szólt, majd szomorkásan elmosolyodott, s azt mondta: „Azt hiszem állításaid nem felelnek meg a valóságnak. Azt mondod, kevély vagyok, mert egyenesen tartom a fejemet, olyannyira, hogy vállamon feltarajzik a toll, nyakamat pedig rút toka csúfítja. De valójában legkevésbé sem vagyok kevély. Pontosan ismerem a magam fogyatékosságait, és tudom, hogy lábamat csupasz, ráncos bőr borítja. Éppen ez okoz bánatot, és emiatt hordom magasan a fejemet, hogy ne kelljen látni a lábamat. Te csak azt látod meg rajtam, ami csúf. Erényeimet, szépségemet nem veszed észre. Neked még nem tűnt fel ez? Amit te csúfnak nevezel, az emberek éppen ezért szeretnek engem."

http://www.osztalyfonok.hu/images/varju-pava.png
Szerinted... Vajon mit válaszol a varjú a pávának, és hogyan folytatódik a párbeszéd?

Mit talál furcsának és csúfnak a varjú a pávában?

Miért jár peckesen a páva?
Vajon miért válaszol szomorkásan a varjú gúnyos szavaira?
Mivel indokolja a páva látszólagos kevélységét?
Szerinted miben rejlik a páva bölcsessége?


http://www.osztalyfonok.hu/images/varju-pava2.jpg

Előfordult-e már nálatok, hogy valaki úgy beszélt egy társával, mint a varjú a pávával? Veled beszéltek már úgy? Milyen érzés volt ez neked? És te beszéltél már ilyen módon másokkal?
Általában hogyan viselkedsz, ha csúfolnak?

Szó nélkül elmenekülök.
Mindent megteszek, hogy elnyerjem a többiek tetszését.
Nem hagyom magam, én is mondok valami csípőset.
Olyan nyugodt és okos maradok, mint a páva.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.