Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hollók bírája- olasz mese

2010.04.18

A hollók bírája- olasz mese

Élt egyszer réges-régen egy kereskedõ a fiával, Dzsovannival, egy Nápoly melletti kis faluban. Dzsovanni értelmes, ügyes legényke volt, s nagyon szerette a madarakat. Iszákját mindig teletömte kenyérmorzsával és kendermaggal, s az erdõben szétszórta a fák alatt. A madarak is megkedvelték a szolgálatkész, szerény fiút, köréje telepedtek,a vállára ültek, és a fülébe csicseregtek. Addig-addig tanítgatták, amíg Dzsovanni valamennyi madár szavát és beszédét megértette.
Történt egy õsszel, hogy távoli útra indult az apa, s a fiú is vele ment. Negyedik napja vitorláztak már a nyílt tengeren, amikor a hajó korlátjánál két sirály vijjogására lettek figyelmesek. Dzsovanni gondokba merülve hallgatta õket. Édesapja kíváncsian megkérdezte tõle:
- Mirõl beszélgetett ez a két sirály?
A fiú a vállát vonogatta, és nehezen szólalt meg. Végül sóhajtva ennyit mondott:
- Arról fecsegtek a madarak, hogy rövidesen magas polcra emelkedem, és eljön egy nap, amikor te öntöd a vizet a kezemre, anyám meg a törülközõt tartja.
Éktelen haragra gerjedt erre a kereskedõ. Haragjában meglökte a fiút, az megcsúszott, és belezuhant a tengerbe.
Történt azonban, hogy egy másik kereskedõ is éppen arra vitorlázott, és kimentette a hullámokból a félig alélt fiút. Magával vitte egy távoli országba, ahol a király szolgálatába kellett lépnie. Amikor megérkeztek, a király nagy búsan fogadta õket. Ugyanis három holló állandóan ott körözött a feje fölött, s bármit tett is, nem tudott megszabadulni tõlük. Mindenütt a nyomában voltak, és még ha lefeküdt aludni, akkor is ott károgtak az ágya fölött egész éjjel.
Dzsovanni beszédbe elegyedett a hollókkal. Megtudta tõlük, hogy csak azért járnak állandóan a király nyomában, mert szeretnék, ha igazságot tenne közöttük. Szeretnék, ha eldöntené, hogy kit illet meg közülük a hóllókirályság. Amikor ezt a király meghallotta, valósággal újjászületett. Egy pillanat alatt visszanyerte régi jókedvét, és a legidõsebb, legtapasztaltabb hollót nevezte ki a hollók királyává. A derék Dzsovanninak pedig nemcsak a fél királyságát, hanem még a lánya kezét is felajánlotta. Így aztán, miután a király már öreg is volt, Dzsovanni lett az örököse, és az új király is egyben.
Bölcs uralkodása idején, egy nap két koldus érkezett a királyi palotába. Dzsovanni azonnal fölismerte bennük szüleit, õk azonban nem ismerték fel benne a fiukat. Meghívta õket vacsorára, s miközben kezet mosott, a férfi ott állt mellette, õ töltötte önszántából a vizet a kezére, az idõs asszony pedig a törülközõt tartotta.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.